ДОМАЋИ САПУНИ – РУЧНО ПРАВЉЕНИ (проф. хемије Nataša Dizdarević)

Ове предивне домаће сапуне су направили ученици одељења 4/6 Седме београдске гимназије школске 2016/2017. године са професорком хемије Наташом Диздаревић.
Од давнина сапуни су се правили од животињских масти у казанима и, онако сирови и нимало привлачног изгледа и мириса, без икаквих додатака и арома, користили за личну хигијену и прање веша. Данашњи индустријски сапуни садрже детерџенте да би боље прали што за ...последицу има иритацију и исушивање коже. Домаћи сапуни су квалитетнији и здравији за кожу јер садрже више природних састојака од индустријских сапуна. Разлика је уочљива после неколико дана коришћења. Нега коже је много боља и интензивнија. Не садрже штетне боје и мирисе.
Домаћи сапуни у Седмој београдској гимназији су добијени хладним поступком који је доста другачији од некадашње производње сапуна. Сапун настаје хемијском реакцијом: масти или уља и базе (раствор натријум-хидроксида у дестилованој води). Од уља се најчешће користе маслиново, палмино и кокосово уље, а од животињских масти свињска маст и говеђи лој. Сви састојци морају бити сразмерно употребљени. Сапунска маса се убацује у калуп где стоји 24 сата. Након завршетка сапонификације, сапун се сече и ван калупа стоји од 40-60 дана да би pH вредност опала. Додавањем етарских уља и боја постиже се жељени мирис и боја.