DSC_0914[1].JPGУ петак 29. септембра 2017. године, одржана је презентација ФЛЕКС (FLEX) програма размене средњошколаца за наредну школску 2018/19. годину. Ученици првог и другог разреда Седме гимназије имали су прилику да се информишу о начину и условима за добијање ФЛЕКС стипендије, са којом могу бесплатно да похађају средњу школу у Америци током наредне академске године.

О програму су говорили господин Славиша Раковић из Америчког савета за међународно образовање (American Councils for International Education) и три ученице алумнисткиње, које су том приликом поделиле своја искуства о школама у које су ишле, животу са породицама домаћинима, као и зрелости, самосталности и друштвеном капиталу које су стекле у Сједињеним Dржавама.

Циљ ФЛЕКС програма је ширење дијалога ради унапређења узајамног поштовања различитих заједница и друштава у којима живимо и радимо. Програм постоји од 1993. године, до сада је додељено 27 хиљада стипендија, а у потпуности је финансиран од стране владе САД-а. Из Републике Србије на ФЛЕКС програму до сада је учествовало 594 ученика, а тренутно се на програму у Америци налази 44 стипендиста из целе Србије. Више информација о програму доступно је Фејсбук страници https://www.facebook.com/flexprogramserbia/