Site Loader
Јавне набавке
Шејкина 21а, Миријево, Београд

Ученици и професори, чланови Еко-школе Седме београдске гимназије, извели су у суботу, 22. октобра 2022. године, мало истраживање присуства микропластике на плажи на Савском језеру поред Аде Циганлије, која је носилац престижне плаве заставе. Овом радионицом ученици су хтели да скрену пажњу јавности на значајан проблем у животној средини, присуство велике количине пластике у води и седиментима у воденој средини, као и у њеном окружењу. У процесима кружења материје микропластика улази у састав биљака и животиња, а ланцима исхране на крају стиже и до наших тањира.

Ученици су на неколико места на Ади Циганлији узорковали седименте са обале језера, просејавали их како би седимент одвојили од органске материје, одвајали пластику од песка и узорке посматрали под бинолуларном лупом. Узорци су однети и у школу где ће се у хемијској и биолошкој лабораторији подробније анализирати. Већ прве анализе на лицу места показале су присуство микропластике у води.

Ученици су искористили ову прилику да изврше и хемијске анализе воде из Савског језера (присуство нитрата, нитрита и амонијака, као и анализа рН воде) које су показале да је вода доброг квалитета.

Након данашње радионице, ученици и професори ће организовати јавни час / радионицу на тему како проблем (микро)пластике може да се решава на нивоу породице, школе и локалне заједнице са циљем смањења њене употребе и рециклаже.

Радионици на Ади Циганлији присуствовало је двадесет и двоје ученика и четворо професора: биологије Марина Дрндарски, физике Гордана Илић, хемије Светлана Тодоровић и географије Мирослав Маркићевић. Активности на данашњој радионици део су важних пројеката у које је укључена Седма београдска гимназија: Међународна мрежа еко-школа (програм Међународне фондације за едукацију у области животне средине) и Квалитетно образовање за све (програм под покровитељством Савета Европе и Европске Уније).

Post Author: admin