Site Loader
Јавне набавке
Шејкина 21а, Миријево, Београд

У уторак, 26.3.2019. године, Седму београдску гимназију посетио је амбасадор Јапана у Републици Србији, Њ. Е. господин Ђунићи Марујама који је заинтересованим ученицима од првог до четвртог разреда одржао предавање о јапанској калиграфији.

Јапанска калиграфија, тј. шодо што значи начин писања, је индивидуална уметност. Стил писања, као и одабир папира на коме ће се одређена песма или прича исписати, разликује се од човека до човека. Јапански карактери морају бити исписани једним потезом, и након што је карактер завршен, није дозвољено додавање, исправљање ни мењање. Амбасадор Марујама је говорио и о техникама производње калиграфског папира, попут бојења потапањем папира, бојења четком или обојеним влакнима, пројектовању облака и таласа влакнима на папиру, караками техници, прскању папира прахом из унутрашњости шкољки острига, исписивању калиграфије на већ постојећем цртежу на коме се виде слике птица, цвећа, дрвећа, декорисању папира златом и сребром, али и на који начин настаје вишеслојни колаж са танким папирима, који личи на слојеве на оковратнику или рукавима јапанских женских костима из 10. века.

Након предавања господин амбасадор је практично демонстрирао ученицима писање на примеру једне песме, а ово јединствено предавање завршило се тако што су се најодважнији ученици окушали у исписивању своје прве јапанске калиграфије.

Ученици, чланови ликовне секције, припремили су изложбу јапанског стрипа (манга). Такође, службеници амбасаде презентовали су нашим ученицима стипендије јапанске владе за студије у овој држави.

Post Author: admin