Site Loader
Јавне набавке
Шејкина 21а, Миријево, Београд

Дана 9. и 10.12.2019. године у оквиру Европске недеље предузетништва организована је панел конференција на тему „Зашто су старт-ап компаније важне?“ Организатор је била Регионална агенција за развој и европске интеграције, Београд. Догађај је отворио проф. др Зоран Радојичић, градоначелник Београда, који је говорио о важности развоја предузетништва код нас и о подршци коју предузетници уживају. Присуствовали су и представници Министарства привреде, Привредне коморе Србије, Фонда за развој, корисници средстава, као и ученици економске, текстилне, пољопривредне струке и тринаесторо ученика Седме београдске гимназије.

Након озбиљних тема везаних за конкретне проблеме предузетништва и питања упућених представницима власти, посебну пажњу изазвало је представљање успешних предузетничких прича, од којих бих издвојила „Хвала козметику“ из Новог Пазара (лековити сапуни са кристалима) и „Beauty bar lotions and potions“ чији директор је бивши менаџер једне познате козметичке куће који се вратио у Србију и започео сопствену производњу. У опуштеној и неформалној атмосфери, свима нама је било занимљиво да чујемо о њиховим почецима, проблемима са којима се сусрећу, као и томе зашто је добро бити газда самом себи.

Другог дана догађаја, говорило се о социјалном предузетништву и сарадњи РАРЕИ и Министарством просвете у имплементирању предузетништва у наставни план и програм школа у оквиру пилот-пројеката. Представник Завода за интелектуалну својину говорио је о патентима и на практичан начин, коришћењем примера из праксе, свим присутним учесницима објаснио важност заштите сопствених изума на самом почетку рада. На крају другог дана рада упознали смо се са пословањем франшиза и добитима које франшизе доносе. У холу Комбанк арене биле су поставке старт-ап компанија и њихових производа где смо се на лицу места уверили у њихов квалитет.

Као закључак нам се намеће следеће: још смо на почетку ове приче о предузетништву, али је могуће, тешко и само за оне људе који верују у своје идеје.

Гордана Илић, проф. физике

Post Author: admin