Site Loader
Јавне набавке
Шејкина 21а, Миријево, Београд

Присуство малих и великих комада пластике дуж плажа широм света велики је еколошки проблем последњих неколико деценија. Пластични отпад који завршава у води хемијски и механички се разграђује до ситних честица.

Научници широм света су све више забринути због чињенице да микропластике има све више, а нарочито у воденим екосистемима. Веће рибе и друге животиње свакога дана прогутају велике количине микропластике, након чега се она даље ланцима исхране преноси на остале животиње и тако неминовно долази и до наших тањира.

Микропластика, односно комадићи пластике мањи од пет милиметара, проналази се у рекама, језерима, изворима текуће воде, као и у флашираној води. Светска здравствена организација (WHO) наводи да се микропластика може наћи и у пијаћој води (на тренутном нивоу није ризична по здравље).

Ученици Седме београдске гимназије ће у суботу, 22. октобра 2022. године одржати едукативну радионицу о микропластици на Ади Циганлији (код купалишта) од 10 до 11.30 часова.

Циљ радионице је да се суграђанима скрене пажња на опасност од све веће присустности микропластике у воденим екосистемима, а у овом случају на плажама Аде Циганлије које носе плаву заставу.

Заједно са наставницима школе, ученици ће реализовати једноставно истраживање просејавањем песка са обалa плажа Аде Циганлије како би се установила присутност микропластике. Након истраживања, посетиоцима Аде, предложиће низ решења како да на нивоу породице, школе и локалне заједнице смање употребу пластике и допринесу решавању проблема отпада у води језера, река, па и мора и океана.

Ова радионица је једна од низа активности којом Седма београдска гимназија с правом брани свој статус Еко-школе.

Post Author: admin