Site Loader
Јавне набавке
Шејкина 21а, Миријево, Београд

Чланови Еко-школе Седме београдске гимназије, двадесет и двоје ученика и њихови професори, спровели су у суботу, 30. септембра 2023. године, мало истраживање присуства микропластике у водама Савског језера поред Аде Циганлије. Еко-школа Седме београдске гимназије носилац је зелене заставе коју у име Фондације за едукацију у области животне средине Савета Европе у Републици Србији додељује НВО „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“ као високо признање школама у којима се континуирано спроводе активности у области заштите и унапређења животне средине. Ада Циганлија, са друге стране, носилац је једине плаве заставе у нашој земљи, међународно признатог сертификата који се стиче на основу високог квалитета воде, еколошког управљања, безбедности и спроведених активности еколошке едукације.

Ученици и професори који чине Еко-школу Седме београдске гимназије искористили су лепо време и спровели неколико образовних активности на Ади. Кратко предавање о микропластици, њеном настанку, кружењу у природи, еколошким и здравственим последицама присуства микропластике у води и храни одржала је Марина Дрндарски, професорка биологије. Ученици су са професорима биологије, физике и хемије узорковали воду из Савског језера, проучавали структуру наноса, трагали за микропластиком и анализирали хемијска својства воде (рН вредност, присуство нитрата, нитрита, фосфата, амонијака). Идентификовали су, такође, помоћу телефонских апликација класасти крочањ (Myriophyllum spicatum) који је масовно наталожен у зони контакта воде са обалом. Купачи који су се затекли на Ади разговарали су са ученицима о стању животне средине на Ади и интересовали се за закључке њиховог малог истраживања.

Татјана Богојевић, професорка биологије и једна од водитељки данашњих радионица, истакла је: „Данашње активности Еко-школе Седме београдске гимназије имале су за циљ продубљивање теоријских знања из области природних наука које ученици стичу у школи, али и развој њихових практичних вештина. Сарадња ученика и професора, учење уз истраживање у пријатном спољном амбијенту, промовисање вредности образовања и заштите животне средине у локалној заједници, пажња излетника и разговор са њима, улепшали су нам данашњи дан викенда. Ученици и ми, професори, закључили смо да је Ада Циганлија са правом носилац Плаве заставе. Питања која су се данас отворила, наставићемо да проучавамо даље у школи.“

Post Author: admin